Cellprov

Gör ditt cellprov regelbundet hos oss på Vasamamma

Genom att gå på regelbunden cellprovtagning kan man upptäcka cellförändringar i ett tidigt skede innan det har utvecklats till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar läker ut av sig själva men ibland kan det behövas behandling. Genom vårt samarbete med Region Stockholm kan vi på vasamamma hjälpa dig med cellprov när du har fått en kallelse för detta.

För att boka tid för cellprov kan du kontakta oss via telefon eller boka själv på 1177. Cellprov tas vanligtvis med ca 3 års mellanrum.

Online

Du som har en kallelse kan boka din tid online. Tag med dig kallelsen och legitimation. 

OBS!  Tiden som står på kallelsen är enbart en hålltid och det kan det uppstå väntetid. Observera att du behöver avboka tiden du är kallad på om du inte kan komma. Det gör du lättast på 1177. Din remiss är giltig i 1 år.

 


Annan mottagning

Det går också bra att vända sig till en annan barnmorskemottagning om våra tider inte passar. Du är välkommen att ta ditt cellprov hos oss även om du är kallad till en annan mottagning i Stockholm. 

För mer information klicka på länken:  

1177 Gynekologiskt-cellprov

Förberedelser

Du ska inte lämna cellprov om du har pågående mens. För att få ett så bra prov som möjligt bör du ett dygn före provtagningen inte ha samlag, annat penetrerande sex eller använda några läkemedel vaginalt. Du ska inte heller göra slidsköljningar. Provtagningen är helt riskfri och det går bra att ta provet om du är gravid. Det tar ca 6-8 veckor för att få provsvaret. Svaret skickas hem till den adress du är folkbokförd på.