Preventivmedel

Undvik oönskad graviditet

För att hämta ut ditt förebyggande medel krävs ett recept från en barnmorska. Innan receptet kan skrivas ut måste kontroll av hälsohistoria och blodtryck göras. Recept för p-piller kan skrivas ut ett år i taget. Om du byter p-piller
sort är det bra att göra en avstämning efter tre månader för att kontrollera blodtrycket samt höra hur du mår.

Du kan själv boka tid för preventivmedelsrådgivning via 1177 eller kontakta oss så hjälper vi dig.

För att minimera spridningen av Coronaviruset har drop-in mottagningen stängt tills vidare. För rådgivning samt receptförnyelse är ni välkommen på bokade tider.

Kopparspiral

Kopparspiralen är några centimeter långa och ser som ett litet T. Den är av plast och skaftet är lindat med tunn koppartråd. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Spiralen påverkar miljön i livmodern och motverkande på så sätt befruktning. Både spermier och äggcell påverkas av spiralen.

x63

– om man vill slippa tänka på att ta tabletter varje dag. Den kan också vara ett bra alternativ om man inte vill eller måste använda preventivmedel som innehåller hormoner.   Om man har haft oskyddat samlag kan man använda kopparspiral som ett så kallat akut preventivmedel för att inte bli gravid.   Kopparspiralen måste då sättas in senast fem dygn efter det oskyddade samlaget.   Den kan inte vara eller så kan man ha den kvar om man vill ha fortsatt skydd mot graviditet.   Metoden kan användas om man varit gravid eller inte.

Eftersom kopparspiralen inte innehåller några hormoner behöver man inte vara orolig för några andra biverkningar utöver påverkat blödningsmönster.   Detta gör också att kopparspiral går bra att använda när man ammar.   Spiralen kan sättas in direkt efter förlossningen, men allmänt gör det tidigast veckorna efter förlossningen.   Man kan använda kopparspiral även om man har nickelallergi.

– När man har kopparspiral är det vanligt med rikligare mens och mer mensvärk. Om man redan har riklig mens eller mycket mensvärk är därför kopparspiralen inget bra alternativ. Man känner inte av spiralen när den väl sitter på plats, men spiral passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen.

Inför insättning av hormonspiral behöver du kontakta mottagningen för att få recept på hormonspiralen. Du hämtar sedan ut den på ett apotek inför ditt besök, det är viktigt att du inte öppnar förpackningen innan så att vi vet att spiralen är steril när vi sätter in den. Kopparspiral finns här på mottagningen, den behöver du alltså inte hämta ut innan du kommer. Om du tål Paracetamol och Ibuprofen rekommenderar vi att du tar två Alvedon à 500 mg samt en Ipren à 400 mg ca två timmar innan ditt besök för insättning av spiralen.

Om du vill ta ut din p-stav eller spiral men inte vill bli gravid bör du inte ha oskyddat samlag en vecka innan uttaget. Spermierna kan nämligen leva kvar dessa dagar och leda till en befruktning efter att spiralen eller p-staven är uttagen.

Hormonspiral

Hormonspiraler är några centimeter långa och ser ut som ett litet T. Den innehåller könshormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Hormonspiralen förhindrar befruktning att sekretet i livmoderhalsen blir så tjockt och segt att spermier inte kan tränga in i livmodern. Hormonspiralen gör även att slemhinnan i livmodern tunn och spermiernas rörlighet försämras. Spiralen sitter inne i livmodern och när den är på plats ger den hela tiden ifrån sig en liten dos hormon som påverkar livmoderslemhinnan och livmoderhalsen.

– om man vill slippa tänka på att ta tabletter varje dag och om man inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller att man fått högt blodtryck av p-piller. Hormonspiralen är också bra om man har kraftiga mens, eftersom människor ofta minskar och hos en del upphör helt så länge spiralen är kvar. All erfarenhet visar att man kan använda hormonspiral när man ammar. Spiralen kan sättas in direkt efter en förlossning, men allmänt sex gör det tidigast veckorna efter förlossningen.

– om man vill ha regelbunden mens eftersom många som har hormonspiral inte får några blödningar. Man känner inte av spiralen när den väl sitter på plats, men spiral passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen.

P-stav

P-staven är ungefär 4 cm lång och placeras under huden i överarmen. Den innehåller hormonet Gestagen och är ett mycket effektivt skydd mot graviditet P-staven skyddar mot graviditet genom att hämma ägglossning, göra glidsekretet och genomträngligt för spermier och genom att göra livmoderslemhinnan mindre mottaglig för ett befruktat ägg.

Inför insättning av  P-stav  måste alltid två besök. Först träffar du en barnmorska för att få information och recept på p-stav sedan bokas tid för insättning. Vid insättning av p-stav ska du bedöva huden med en salva eller plåster som heter EMLA. Det finns att köpa på apoteket. Sätt på detta ca 1-2 timmar innan du kommer för insättning eller uttag av p-stav. Vid uttag/byte av p-stav placerar du EMLA-plåstret eller salvan på huden där staven sitter. Om du ska sätta in en p-stav placerar du EMLA-plåstret/salvan med start ca 8-10 cm från armbågsknölen rakt in mot armhålan. Området som ska bedövas behöver vara ca 6 cm långt, om du använder EMLA-plåster ska du därmed sätta två plåster i följd efter varandra.Är du osäker på hur du ska göra är du välkommen att kontakta oss på Vasamamma. En p-stav kan sitta i upp till 3 år.

– om man vill ha regelbunden mens eftersom många som har hormonspiral inte får några blödningar. Man känner inte av spiralen när den väl sitter på plats, men spiral passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen.

P-piller, p-plåster, p-ring

För att hämta ut ditt förebyggande medel krävs ett recept från en barnmorska. Innan receptet kan skrivas ut för p-piller, p-plåster eller p-ring måste kontrolleras av hälsohistoria och blodtryck göras. Recept för p-piller kan skrivas ut ett år i taget. Om du byter p-piller sort är det bra att göra en avstämning efter tre månader för att kontrollera blodtrycket samt höra hur du mår.

 

Pessar

Ett pessar är en liten skål av silikon som sätts in i slidan så att den täcker livmodertappen. För att skydda mot graviditet måste du Satta i pessaret innan samlag och använda Det Tillsammans Med pessargel. Pessaret skyddar genom att hindra spermier från att nå livmodern. När pessaret sitter på plats känns det inte. Det finns två olika typer av pessar. Den ena typen är något större och täcker också ett större område vid livmodertappen, det kallas ibland för vaginalpessar eller slidpessar. ..

Kondom

Kondomen är det enda preventiva medlet som skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar. Kondomen är en mycket tunn gummi- eller plasthylsa som rullas på en styv penis. Den slutna änden är antingen rundad eller har en liten behållare för sperman. En del kondomer är behandlade med glidmedel. Om en kondom skulle gå sönder eller halka av finns akutpreventivmedel att använda inom tre till fem dygn, för att undvika graviditet. Kondomer är lättillgängliga och enkla att använda. Kondomer kan köpas på apotek, i livsmedelsbutiker, kiosker, bensinstationer och på många andra ställen.