Spiralen ska sitta inne i livmodern och när den är på plats ger den hela tiden ifrån sig en liten dos hormon som påverkar livmoderslemhinnan och livmoderhalsen.
Hormonspiral passar
– om man vill slippa tänka på att ta tabletter varje dag och om man inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller att man fått högt blodtryck av p-piller.
Hormonspiralen är också bra om man har kraftig mens, eftersom mensen blir mindre och hos en del upphör helt så länge spiralen är kvar. All erfarenhet visar att man kan använda hormonspiral när man ammar. Spiralen kan sättas in direkt efter en förlossning, men vanligtvis görs det tidigast sex veckor efter förlossningen..
När passar inte hormonspiral?
Hormonspiral passar inte om man vill ha regelbunden mens eftersom många som har hormonspiral inte får några blödningar. Man känner inte av spiralen när den väl sitter på plats, men spiral passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen.
Kopparspiral
– är några centimeter lång och ser som ett litet T. Den är av plast och skaftet är lindat med tunn koppartråd. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Spiralen påverkar miljön i livmodern och förhindrar på så sätt befruktning. Både spermier och äggcell påverkas av spiralen.
Kopparspiral passar bra
– om man vill slippa tänka på att ta tabletter varje dag. Den kan också vara ett bra alternativ om man inte vill eller mår bra av att använda preventivmedel som innehåller hormoner. Om man har haft oskyddat samlag kan man använda kopparspiral för att inte bli gravid. Kopparspiralen måste då sättas in senast fem dygn efter det oskyddade samlaget. Den kan sen tas ut eller så kan man ha den kvar om man vill ha fortsatt skydd mot graviditet. Metoden kan användas oavsett om man varit gravid eller inte.
Eftersom kopparspiralen inte innehåller några hormoner behöver man inte vara orolig för några andra biverkningar. Detta gör också att kopparspiral går bra att använda när man ammar. Spiralen kan sättas in direkt efter förlossningen, men vanligtvis görs det tidigast sex veckor efter förlossningen.
Man kan använda kopparspiral även om man har nickelallergi.
När passar inte kopparspiral?
– När man har kopparspiral är det vanligt med rikligare mens och mer mensvärk. Om man redan har riklig mens eller mycket mensvärk är därför kopparspiralen inget bra alternativ. Man känner inte av spiralen när den väl sitter på plats, men spiral passar inte om man tycker det känns konstigt eller obehagligt att ha något i kroppen.
Se instruktionsfilm om insättning av spiral här.