Cellprov

Cellprov – Drop In tider

Drop-in tid för cellprovtagning tisdag kl 08:00 – 9:30. Ta med din kallelse och legitimation. Läs instruktionerna på kallelsen. Du behöver inte avboka den erbjudna tiden till oss. Du har möjlighet att komma en annan tisdag på drop-in.

Observera att vi har stängt vår cellprovtagningsmottagning under sommaren fram till sista tisdagen i augusti.

Du är välkommen att göra ditt cellprov på vår drop-in mottagning även om du är kallad till en annan mottagning i Stockholm. Observera att cellprovtagningsmottagningen har sommarstängt och uppehåll under julhelger och röda dagar.

Cellprov – provsvar

Onkologiskt centrum vid Karolinska Universitetssjukhuset kallar alla kvinnor i länet till gynekologisk cellprovtagning samt screening för HPV-virus från 23 års ålder tom 64 år. Du är alltid välkommen att göra cellprovet hos oss även om du är kallad till en annan mottagning i Stockholm.

Om du saknar en kallelse eller önskar alternativa drop-in tider till andra mottagningar kan du ringa till Screeningverksamheten på Karolinska Sjukhuset, tel 08-123 138 20 mån-fre kl 10-11, 13-14. E-post:halsound@sll.se

Drop-in mottagning för cellprov gäller tisdagar kl 8:00 – 9:30. Tiden du fått på kallelse är enbart en hålltid och det är kösystem på mottagningen.

OBS! Vi önskar att du tar med dig kallelsen till cellprovtagningen. Den är giltig i ett år! Har du tappat bort din kallelse kan du få hjälp med ny hos oss. 

Du ska inte ha menstruation vid provtagningstillfället och inte ha samlag/penetrering 24 timmar innan provtagning Då det kan påverka ditt provresultat. Läs instruktioner på kallelsen innan besöket.

Provet skickas till onkologiskt centrum för analys efter eventuella cellförändringar. Du får alltid ett svar inom 4-6 veckor även om provet är normalt.

Cellprov – vanliga frågor

När får jag svar?
– Det tar ca 4-6 veckor att analysera provet. Svaret skickas hem till den adress där du är folkbokförd.

Kan jag ha samlag innan?
Nej, rekommenadationen är att ej ha samlag 24 h innan provtagning pga svårigheter att analysera svaret korrekt.

Jag har menstruation, kan jag lämna cellprov ändå
– Nej, du bör vänta tills menstruationen är avslutad.

Jag använder spriral, kan jag ta cellprovet ändå?
– Ja, det går utmärkt.

Jag använder p-ring, kan jag ta cellprovet med den insatt?
– Ja, det går utmärkt.